logo
Vliegen op Moskou op 27 maart 2018
Terugvlucht van Beijing op 16 april 2018

Vierde etappe naar Ulaanbaatar

DSC 5365Ook deze ochtend op tijd opgestaan omdat we vroeg naar het station gaan. We worden om 6.50 uur in de lobby van het hotel verwacht om met het minibusje naar het station te gaan. Vanuit ons hotel gaan nog 2 Belgen mee en 2 Nederlanders. Vanuit een ander hotel komen de 2 heren die met ons mee heen gevlogen zijn van Amsterdam naar Moskou.

We zijn netjes op tijd op het station waar de trein al klaar staat. Om 8.07 uur gaat ie in beweging en zijn we begonnen aan de voorlaatste etappe van de treinreis van Irkutsk naar Ulaanbaatar. We hebben met z´n tweëen een coupé voor 4 personen. Lekker luxe. We zien wel of er nog andere mensen bijkomen. Het is rustig nu.

Tegen 10.00 uur doemt het Baikalmeer naast ons op. Paul ligt wat te dutten, dus ik maak ´m gauw wakker, want dit mag ie toch niet missen. Wist ik op dat moment veel dat we uren later nog steeds langs het Baikalmeer reden :-). Er kwam geen einde aan!

DSC 5375We gaan met de Nederlanders en Belgen die allen met Tiagra reizen, 8 man in totaal, naar de restauratiewagen. In eerste instantie om wat te drinken en na een stop gaan we ook eten. Dikke lol! Uiteraard gaat de wodka doorheen!
We moeten om 20.00 uur de restauratiewagon uit zijn, want dan wordt ie losgekoppeld en blijft ie in Rusland. De rest van de trein gaat dan door naar Mongolië. We weten dat voor en tijdens de oversteek van de Mongoolse grens de toiletten dicht gaan, dus moeten we zeker op tijd even een plas hebben gedaan. Met als dat bier kan dat best een evenement worden.
Al ruim vóór 8 uur komt Hugo (de Belg in het gezelschap) ons waarschuwen dat de toiletten zo meteen dicht gaan. In a hurry naar de pot dus!

Om circa 22.30 uur bereiken we de Mongoolse grens. Eerst komt de Russische uitgangscontrole en een stukje verderop de Mongoolse ingangscontrole. We staan 1¾ uur stil en zien tal van streng kijkende aan ons voorbij trekken. Veel verschillende controles, geen idee waarvoor. Ik heb er niet veel van meegekregen, inmiddels moe en ben ondertussen maar gaan slapen totdat de volgende weer kwam.

Om 0.15 uur waren we door alle controles heen en konden we echt gaan slapen.

Om 5.45 uur hebben we de wekker gezet. De aankomst in Ulaanbaatar is immer 6.50 uur dus we moeten we kant en klaar zijn. Het wordt al licht en we krijgen de eerste indrukken van Mongolië. Wijds en kaal met hier en daar een dorpje met zowel gewone huisjes als ook tenten. De een kennismaking is er.

Vanuit de trein worden we eerst langs de bank geleid. Helaas wil de flappentapper géén van onze kaarten accepteren en wisselen we maar dollars in voor tugrik. Dan ben je lekker rijk! Bijna 2 ton tugrik. Stelt niks voor, is $ 80,-.

We kunnen in het New Dream Hotel, het hotel waar we later deze week slapen, even een douche nemen en een ontbijt. Da´s wel ff lekker.

Geschreven door : Jan van Kuijk

Marleen
Jullie zijn nu echt heel ver van ons vandaan. Doe de groeten aan mijn landgenoten. Ze zijn vast leuk en gezellig.
Nu echt proeven van een andere cultuur.
Lieve groet
MIL


­