logo
Vliegen op Moskou op 27 maart 2018
Terugvlucht van Beijing op 16 april 2018

Derde etappe naar Irkutsk

DSC 5222Vanuit het hotel steken we tegen 1 uur de straat over naar het station. De trein komt aan in Novosibirsk on 1.21 en vertrekt om 1.41. We hebben dus 20 minuten om in te stappen. Enigszins nerveus ben ik wel moet ik zeggen. Gaat het mis (maar waarom zou dat zegt een stemmetje), dan gaat het ook goed mis. Maar alles gaat super.

We hebben dus van Tiara Tours als genoegdoening voor het verkeerde treinticket gisteren een ander ticket gehad. De trein waar we nu inzitten is sneller én we hebben 1e klas gekregen. Ik heb de prijzen van het oude en het nieuwe ticket gezien. Er is door Tiara Tours diep in de buidel getast en ze hebben géén halve maatregelen genomen.

Het verschil tussen de 1e en de 2e klas is al gelijk bij de deur duidelijk. De dame is vriendelijk en behulpzaam en we moeten maar vooral gelijk binnenkomen. Paspoort-controle? Doen we niet aan! In de 2e klas worden paspoort en ticket uitvoerig gecontroleerd. Op de één of andere manier staat het paspoortnummer op de Nederlandse paspoorten niet duidelijk. Zij kunnen die steeds niet vinden hier.

DSC 5233De coupé is top. Onze bedden zijn al netjes opgemaakt, zulks in tegenstelling tot de 2e klasse waar je overigens een netjes in plastic verpakt lakenpakket met een handdoek krijgt. Het bed mag je daar wel zelf opmaken.
Het is wel fijn dat het opgemaakt is, want we hebben gisteren al een korte nacht gehad en nu dreigt weer hetzelfde.
We installeren onszelf en ploffen neer! Het zal is van kwart over 2 zijn of zo.

Net na 10 uur word ik wakker. Ik heb druk vandaag, dus gelijk aan het werk :-). Er liggen 3 blog artikeltjes klaar die ik vandaag wil doen:
1) een artikel over de extra dag in Novosibirsk
2) een artikel over ‘het fantastische vervolg op de tegenvaller’
3) dit artikel over de derde etappe van de treinreis

Genoeg te doen dus! Jaaaa! Geschiedschrijving kost ook tijd!

Bouw in Rusland
Als we door Krasnojarsk komen (een stad met bijna één miljoen inwoners https://nl.wikipedia.org/wiki/Krasnojarsk) valt ons ook hier weer zó enorm veel wordt gebouwd. Overal waar we geweest zijn staan inmiddels grote nieuwe appartementsgebouwen en overal staan bouwkranen om wéér nieuwe neer te zetten. Enorm veel! Of deze nieuwbouw nou ter vervanging is van de oude communistische gebouwen of dat het uitbreiding is, dat weet ik helaas ook niet.

Is mijn site gehacked vanuit Rusland? Nee! Dat ben ik zelf.
Dat ik productief geweest ben met het maken van blog-items is ook mijn provider in Nederland opgevallen. Ik log natuurlijk geregeld in vanuit Rusland en van iedere post wordt een mail aan alle abonnees gestuurd. Zo´n 100 mailtjes per keer. Vanuit Rusland. Wauw, dát zal wel foute boel zijn! Blokkeren die site, dat ziet er uit als misbruik.
Nee hoor heren, de site is niet gehacked, géén zorgen dat ben ik zelf!
Gelukkig was het met één berichtje binnen ´n kwartiertje weer opgelost.

Verder weg van de Moskouse rijkdom
DSC 5231Zo naar buiten kijkend wordt wel duidelijk dat we steeds verder weg raken van de Moskouse rijkdom. Toen we in Moskou waren rolden onze ogen eruit bij het zien van de enorme hoeveelheid Mercedessen Maybach en Rolls Royces. Het geld kon niet op daar zo leek het wel.
In Jekaterinenburg was het al wat minder, Geen Maybach gezien, maar er reed zo eens ´n Mercedes. En in Novosibirsk was het echt zoals we verwacht hadden in Rusland. Oude auto´s, schokdempers kapot, bumpers eraf en duct-tape als ultiem reparatiemiddel. Wat ons in Novosibirsk ook opviel was de grote hoeveelheid auto´s met het stuur aan de rechterkant. Maxim wist ons te vertellen dat die auto´s uit Japan geïmproteerd worden.

Vanaf halverwege de middag wordt het landschap heuvelachtiger. De huisjes worden hier mistroostiger, het wordt hier duidelijk armer. Dorpen bestaan uit houten huisjes, die slecht in de verf zitten en hier en daar het nodige onderhoud zouden kunnen gebruiken. Het intrigeert me dan waar die mensen überhaupt hun dagelijkse kost mee verdienen. Ze zitten ver weg van alles.

Onze simpele redenering is dat welvaart duidelijk nog niet is doorgedrongen.

Van de armoe buiten naar onze 1e klas luxe binnen
Net na 6 uur krijgen we een voorgerechtje en een stevige soepmaaltijd. Smaakt prima. Het zal vast in de één of andere spoorweg-gaar-keuken zijn klaargemaakt en niet hier vers in de trein, maar de smaak is super!

In de avond gaan we de volgende tijdzone in. We hebben nu een verschil met Nederland van 6 uur en daar blijven we verder de komende week op. Ook Ulaanbaatar en Beijing zitten in deze tijdzone.
Omdat je maar uurtje voor uurtje verder gaat, merk je er eigenlijk niet van. Met het vliegtuig over 1½ week zullen we er meer van merken. Hmmmmm. Misschien toch maar met de trein terug? :-)

Om half 11 ga ik maar eens pitten. Lekker dagje gehad zo in de trein. Artikeltjes geplaatst, mailtjes beantwoord, buiten gekeken, gefilosofeerd en ga zo maar door.

Morgen verder.

Om 6 uur gaat de wekker. Tja het is vroeg opstaan, maar we komen om 7.35 uur aan in Irkutsk, dus we moeten wel klaar zijn. Vreemd dan is het om te bedenken dat het nu middernacht is in Nederland en dat degenen die nog even één wijntje in schonken na Umberto nu in de badkamer zijn om tanden te poetsen en naar bed toe te gaan. Onze dag begint nu!
We komen om 7.35 uur aan in Irkutsk waar Anna ons staat op te wachten op het station. Met de minibus gaan we naar het hotel om spullen af te zetten en de was af te geven.

Irkutsk here we are :-)

Geschreven door : Jan van Kuijk

Cor van Dijk
Het gaat maar door: trein, slapen opstaan en weer verder. Ja waar zouden die mensen allemaal vam leven? Wacht maar af wat je ervan gaat zeggen. het is een leuk verslag. Nu ben ik nog 2 achterstallig. Ga gauw verder na het eten.
Goede reis,
Cor

Irene
Zo je ziet wel gelijk aan de coupe dat het 1e klas reizen is ziet er een stuk mooier uit. Wat een hackers verhaal gelukkig ben je weer online. Ja de huizen worden wel een stukje troostelozer naar mate je verder weg rijd. Nou groeten uit een zonnig 21graden Zeeland

­