logo
Vliegen op Moskou op 27 maart 2018
Terugvlucht van Beijing op 16 april 2018

Trip naar de poorten van de Gesloten stad

DSC 4957We staan op tijd op omdat we vanaf 9 uur vanochtend een auto hebben gehuurd. Na het ontbijt gaan we met een taxi naar de luchthaven waar bij Avis een auto voor ons klaar staat. We krijgen een mooie witte Ford Focus mee. Wit …. dat gaat anders aflopen :-).

Vanaf de Luchthaven zetten we de navigatie op Kadnikovo (Oblast Sverdlovsk). Dit doen we om weg te komen van de stad en ergens een begin te hebben voor onze rond-dool-tocht. Het doel van vandaag is dat we willen zien hoe de gewone Rus leeft. Hoe de dorpen en de infrastructuur er uit ziet.
Het idee is dat als we eenmaal in Kadnikovo zijn dat we vanuit daar gewoon ongestructureerd wegen gaan volgen. We zien wel waar we uitkomen en het probleem van terug thuis zien te komen is een probleem wat pas vanaf 15.00 uur vanmiddag speelt.

DSC 4937Na Kadnikovo gaan we naar Sysert. Dat is een wat grotere plaats waar wat winkeltjes zijn. We constateren dat de gemiddelde Rus eigenlijk zowat hetzelfde woont als de Hongaar. Ze hebben een dak boven hun hoofd wat soms niet heel super is, maar het voldoet. We zitten droog. Er is een mix van laagbouw-woningen en de bekende communistische flatgebouwen. De laagbouw-woningen zijn vaak van hout, soms kleurig opgeschilderd en vaak met sierlijke lijsten langs de ramen.
Van Syskert willen we naar Polevskoj. Dat is een prachtige brede en netjes sneeuwvrij gemaakte weg eerst leidend naar een dorpje met de prachtige naam ‘Asbest’. Daar wil je wonen! Van Asbest naar Polevskoj is het nog zo´n 20 kilometer, maar net buiten Asbest gaan we maar in de ankers. Eén grote sneeuwboel op de weg. Dát gaan we maar niet doen. We besluiten om koers te zetten naar Snezjinsk. Dat lijkt ons wel wat.

De reis naar Snezjinsk verloopt goed. Tis misschien wat ver, maar we zitten op een snelweg en we hebben de tijd. Nét vóórdat we Snezjinsk inrijden staat er zware, grensachtige controle op de weg. Auto´s gaan in een sluis, passagiers moeten de controle te voet passeren, kofferbakken gaan open en het ziet er allemaal niet vriendelijk uit. Het oogt héél duister allemaal. Er staat een bord ‘niet fotograferen’ wat ik eigenlijk het liefste in volle omvang negeer en het liefste ga ik met mijn dikke camera uit de auto. Paul is de meest wijze in deze en raadt me dat ten sterkste af. OK. Ik zal niet uitstappen, maar fotograferen doe ik wel. Het bordje ‘niet fotograferen’ zal ik inderdaad niet fotograferen :-). De rest dus wel.

We rijden terug naar de luchthaven van Jekaterinenburg. Nog even tanken, wat een hele expeditie is met alleen maar russische dames achter de kassa.

Ingeleverde autoTerug bij Avis, vragen we aan gast die ons geholpen heeft maar eens wat die controle is geweest. Hij heeft maar een half woord nodig om te vertellen dat het een verboden stad is, waar niemand, behalve de eigen inwoners, mogen komen. De inwoners mogen niks vertellen wat er binnen de stad gebeurd en de inwoners mogen Rusland niet verlaten.

De auto leveren we in, maar is niet helemaal wit meer :-).

In het hotel hebben we ge-googled op ‘verboden stad Rusland´. Bovenaan de lijst verschijnen pagina´s zoals:
De verboden stad Ozersk, City 40, Rusland's grote geheim - Manify.nl
Binnenin de radioactieve stad die Rusland liever geheim houdt - VICE
Wikipedia: Ozjorsk (oblast Tsjeljabinsk)
Wikipedia: Gesloten stad

In de stad is 2½ keer méér radio-actieve straling dan in Tjernobyl en Tjernobyl is totaal onbewoond omdat het gevaarlijk is …..

We hebben vandaag 5½ uur gereden en een afstand afgelegd van 280 kilometer.

Gereden route 1 april

Bekijk hier de foto´s van vandaag.

Geschreven door : Jan van Kuijk

marleen
he Jongens, wat een avontuur!! Toch blij om te horen dat jullie niet radioactief zijn!!
goede voortzetting. Ik kijk uit naar het vervolg van het verhaal
Marleen

Irene
Jeetje mannen wat een spannende autorit om mee te beginnen en dan al direct in een verboden stad terechtkomen. Ja de overmatige straling die daar nu nog steeds heerst is ongelofelijk en dit na zoveel jaren na de ramp in tjernobyl. Wel lekker denk ik om even weer uit de trein te zijn en lekker op pad te kunnen gaan. Vraag me af aan wat voor kant jullie eigenlijk moeten rijden, waarschijnlijk gewoon rechts. En toch wel een beetje kleurrijke huizen ondanks het soort cottages bouw val me niet tegen ziet er nog redelijk stabiel uit, nou op naar jullie volgende avontuur. Hier op 2e paasdag is het een beetje grauw buiten met af en toe een zonnetje.
Jan van Kuijk
Hoi Irene,

Voor de goede orde: we zijn niet in de stad geweest hè. Daar kregen we absoluut geen kans toe. Niet geprobeerd overigens, maar het zag er allemaal wel érg bizar uit.
Verkeer rijdt hier inderdaad rechts. Men is keurig in het verkeer hoor. Geen enkele wanklank daar over.

We zijn nu aan het inpakken en vanavond beginnen we aan de 2e etappe van de treinreis. Op naar Novosibirsk.

Jan

Anke
Super om te lezen... echt leuk doen jullie dat x Anke
Anke
Inderdaad wat een verhaal... ik ga ook meteen googelen ... super reis van jullie
Ernst-Jan
Ik ben het met Ria eens. Erg leuk om continue mee te kunnen lezen wat er allemaal gebeurt! Geniet ervan, doen wij zo ook!
Ria Blokdijk
Ik vind het verslag iedere keer geweldig! Alsof je zelf in die trein zit!
Ga zo door en geniet ervan....


­